Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 055 - 52 70 200
  • info@dkfd.nl
  • 055 - 52 70 209
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Gestopt met roken? Kijk eens kritisch naar jouw overlijdensrisicoverzekering

Heb je een overlijdensrisicoverzekering lopen en ben je na de ingangsdatum gestopt met roken? Dat kan positieve gevolgen hebben voor de premie. Je moet wel zelf in actie komen.

Door het roken rekent de verzekeraar jou waarschijnlijk een hogere premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Ben je gestopt met roken? Mogelijk kun jij je goedkoper verzekeren.

Een vaste vraag bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering is: “Rookt u?” Als je deze vraag met “ja” moet beantwoorden kun je een hogere premie verwachten. Rokers hebben namelijk een grotere kans om op jonge leeftijd te overlijden. De levensverwachting is voor een roker immers korter. Dit wetende wil de verzekeraar van rokers een hogere premie ontvangen.

Ben je gestopt met roken? Geef het aan de verzekeraar door

Rook je niet meer? Een verstandig besluit voor je eigen gezondheid, maar de verzekeraar waar de overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering loopt is er ook blij mee. Waarschijnlijk is de verzekeraar bereid om de premie naar beneden bij te stellen, maar je moet wel al langere tijd geleden gestopt zijn. De meeste verzekeraars zien je namelijk pas als niet-roker als je minimaal twee jaren niet meer rookt. Laat het ook even aan je verzekeringsadviseur weten, want het voordeel kan namelijk nog groter zijn.

Een nieuwe overlijdensrisicoverzekering kiezen

Gestopt zijn met roken kun je ook gelijk aangrijpen om over te stappen naar een andere overlijdensrisicoverzekering. De premies zijn namelijk sterk verlaagd in de afgelopen jaren. Maar win hierover wel eerst advies in, want overstappen is niet altijd verstandig of in sommige gevallen zelfs niet mogelijk.

Moet je doorgeven dat je bent begonnen met roken?

Het kan ook andersom. Toen je de overlijdensrisicoverzekering afsloot rookte je niet, maar inmiddels rook je wel. Moet je dit doorgeven aan de verzekeraar? Ja, dat wordt inderdaad van je verwacht. Als de verzekerde is begonnen met roken, rust er op de verzekerde een meldingsplicht. Na het melden heeft de verzekeraar de mogelijkheid om de verzekering hierop aan te passen. De verzekeraar kan een verhoogde premie in rekening brengen.

Hoe weet een verzekeraar of je rookt?

Dat kunnen verzekeraars niet weten, maar ze kunnen er wel achter proberen te komen. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan de verzekeraar een medische keuring eisen. Een zogenaamde cotinine test kan hier ook een onderdeel van uitmaken. Met een dergelijke test kunnen ze inzichtelijk maken of er nicotine in je bloed zit. Als bij het uitkeren blijkt dat het roken invloed gehad heeft op het jong overlijden, kunnen verzekeraars de uitkering korten of zelfs weigeren. In een uiterste geval kunnen verzekeraars informatie over de doodsoorzaak opvragen om te controleren of het overlijden is veroorzaakt door het roken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.